Už dlouho nikdo neumřel..

Nejsem cynik (jo jsem, ale teď to tak výjimečně nemyslím). Ale zrovna tenhle týden jsem si řikala, že už dlouho žádná mediálně známá osobnost neumřela a novináři už skoro nemaj o kom psát. Napadlo mě teda, že by mohl zěmřít někdo světových rozměrů jako Madonna, aby to bylo pořádný sousto, ale jak tak koukám na všechny internetové zpravodajské stránky a Facebook, tak "stačil" i Havel.

Ale upřímně, je mi to líto. S Havlem umírá naděje na idylickou demokracii v ČR. Jestli byl Karel IV. Otec vlasti, Masaryk Tatíček, tak Havel byl prostě a familiérně Táta. K uctění jeho památky se sešlo několik tisíc lidí na Václavském naměstí, český národ si ho vážil a zcela bezkonkurenčně byl náš nejoblíbenější politik.


Teď jen se zájmem sleduji, jak se media chytají téhle šťavnaté události. Na ČT1 změnili večení program na Odcházení (režie a scénář) a na Nově zase pustili Občana Havla. Hlavní stránka Seznamu.cz nastavila jeho úmrtí jako hlavní událost dne a Stream nasadil tři hlavní videa jen o Havlovi. Jsem zvědavá, jak dlouho bude tenhle impuls trvat.
Jak to bylo s Michalem Jacksonem? Noviny se ho držely docela dlouho, rádia hrála jeho písničky a jeho oblíbenost několikrát vzrostla. Dokonce i vydal posmrtně album.
Na českém trhu se to teď jistě rozroste o pár Havlových životopisů a naše ekonomika si zase o něco pomůže. Jako vánoční dárky už se to nestihne a tak si to ty lidi budou stejně muset koupit jen tak. ¨Lístky na jeho hry budou bezmezně vyprodaný a snad se dočkáme i nějakého posmrtného skvostu, jak už je to teď na světě zvykem.

Tohle rozhodně neni kritika Havla. Tohle je jen úvaha o reakci médií a společnosti celkově.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Roadtrip no. VI

SKIALPY a SPLITBOARDY