Jaderný kontakt

V úterý jsme měli možnost jet na exkurzi do JE Temelín. Sice vím, že se o tenhle obor v budoucnosti nikdy zajímat nebudu, ale bylo by škoda teď nevyužít příležitosti, když se tam už nikdy jindy nepodívám.
Speciální 3D brýle, v pozadí znak ČEZu :)


sexy pracovník :D


(Panorama)

První co vás napadne, když Temelín uvidíte, je, že ta elektrárna je obrovská. Čtyři chladící věže (které mají 150 m do výšky) jsou opravdu k nepřehlédnutí, ale celý prostor kolem je hrozně rozlehlý. Druhá věc co vás překvapí je dbání o absolutní bezpečnost, dovnitř vás pustí jen s nahlášenou občankou, udělají vám testy na alkohol a po celou dobu exkurze vás vedle průvodkyně doprovází ještě bezpečností technik.  Taky dostanete super bílý chránící přilby, který musíte mít nasazený a vypadáte v nich jak když trpíte elefantiázou hlavy :D.

Provedli nás kolem sekundárního obvodu což je vlastní výroba elektřiny. Vzali nás do strojovny, kde se točila turbína a nejenomže to celý vibrovalo, ale hrozně hučelo a tak se nám hodily špunty do uší (který si můžete natočit v super automatu :D). Do primárního obvodu nás samozřejmě nevzali, ani do skladu vyhořelýho paliva (kam jsem chtěla, kvůli tomu, že tam člověk musí mít žlutou ochranou kombinezu :D).

Druhá část exkurze, teoretická, probíhala v zámečku, kde je zřízeno informační centrum pro školy. Promítli nám tam 3D film o atomech a ukázali jeden hodně super experiment. Mlžná komora. Vypadá to jako kouzlo, ale je to důkaz rozpadu radioaktivních atomů.



Pak nás čekala interaktivní prohlídka a pár super testů pro profesionální fyziky. Yeah :D

Cestou tam a zpátky jsme hráli Kubovu super hru "Kontakt", kterou nikdo nepochopí dřív než za půl hodiny :D


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Roadtrip no. VI

SKIALPY a SPLITBOARDY