London for beginners aneb jak ušetřit v nejdražší evropský metropoli

Jestli jste stejně (ne)zkušený cestovatelé jako já, tak pro vás mám pár tipů, který se vám možná budou při toulkách Londýnem hodit. A některý jsou myšlený vážně. A na konci jsou i fotky <3


1) Londýn neni jen drahej. Dá se najít i levný ubytko. A ne v hostelu s 20 postelema. Dá se najít trojlůžák za 4kila na noc a ještě k tomu na metru. Jen vás nesmí stresovat věci jako třeba to, že přijdete na adresu uvedenou na bookingu.com a ta nejenže vypadá, že vás tam za chvíli někdo rozřeže a znásilní (a je jedno v jakym pořádí), smrdí rybama, ale vlastně tam ani žádný ubytování neni. Načež se vám velmi milý pan Portugalec (to není ironie) snaží vysvětlit kde teda to vaše ubytko je. "Are you from Portugal, do you speak Portugese?" Well, já vim že vypadáme jako klasický Portugalky (Týnka), ale portugalsky bohužel neumíme.  Další věc co vás ROZHODNĚ nesmí stresovat je, že když konečně dojdete na správnou adresu, tak před vaším pokojem (Room no.2) stepuje chlápek a vysvětluje vám, že dvojka má být jeho a že jen čeká na klíče (který jsme měly my) a že už je tu od včerejška a musel spát u svojí studentky (se svojí studentkou? "With my student"). Prostě weird. A pak, když otevřete pokoj a zjistíte, že tam jsou 4 (slovy ČTYŘI) postele a že to možná bylo tak levný právě proto, že je v ceně i tenhle milej chlapík, tak se trochu zarazíte. Ale my to vyřešily! Sorry jako a zamkly jsme se.
2) Užitečná rada ohledně MHD neboli TFL (znamená to Transport for London, kdyby to někomu vrtalo hlavou stejně jako mě). Nenechte se vystresovat travel tipama na Oyster Card, probably jsou několik let starý. Teď vám kliďánko postačí jakákoliv bezkontaktní karta (trochu straší s tim, že VISA může cause problems, ale naše fungovaly v allrightu). Pípáte si u každýho Underground vchodu (a VÝCHODU) a v busech the same. A když se propípáte k dennímu limitu, tak se vám přestanou strhávat penízky. Takže denní ticket vás vyjde na 8 liber, což je hodně. Teda to vyšlo nás, protože jsme bydlely ve 3.pásmu. Když bydlíte v centru a budete jezdit jen přes dvě pásma, tak vás to vyjde na 6.

QUICK TIP: V metru se nesmí pít alkohol. Je to criminal offence a pokuta asi 1000 Liber. Což jsme si přečetly až po tom, co jsme v metru dopily lahev gina. #nevadý. 

3) Další velmi užitečná rada! Pokud můžete, tak plaťte kartou. A nebo si vyhlídněte dobrou směnárnu, my žádnou takovou nenašly a tak jsme přišly o nemalý cashe. Z vlastní zkušenosti musim říct, že cash jsme reálně potřebovaly jen třikrát - 20pencí na záchody v parku a nádraží, 10,5 liber za all you can eat u Číňani a 45p za pohledy v souvenir shopu (ale kdybych si kupovala i známky, tak už se kartou platit dá). Jo a ještě v National History Museu, kde jsme našim klukům za libru prolisovaly 1 penny s motivem T-Rexe 8)

Qucik tip: Ne všechny záchody se platí. Třeba ty  v McD na Charing Cross jsou fajne.

4) Pokud plánujete cestovat i mimo Londýn určitě kupujte jízdenky online. Jsou levnější, cena se různí podle času. Ve špičce jsou samozřejmě dražší (ale jakože o hodně), takže plánujte. A be carefull na kdy je kupujete, protože ta webová stránka si z vás občas dělá srandu a nechá vás celou dobu žít v domnění, že kupujete jízdenky na vlak který odjíždí za 7 minut a zjistíte, že jste koupili na vlak co odjíždí za 24 hodin a 7 minut. Takže nejenom, že jste nasraný, že jste vyplácli tolik zbytečnejch peněz, ale ještě si musíte rychle koupit tu správnou jízdenku.

TIP: Jednou koupenou jízdenku online si pak úplně jednoduše vytisknete v Ticket Machines na nádraží, je to jak jednoduchý, že jsme dokonce i zvládly poradit nějakejm cizincům, jak se to dělá a to jsme to v tu chvíli ani jedna ještě nezkoušely.

5) Jídlo kupujte v supermarketech. Což je ohromně objevnej tip, ale já byla asi tak tisickrát hrozně na větvi z toho, jak je to tam LEVNÝ. Jo. Levný. Když si představim kolik vydělávaj a kolik je stojí chleba! To je hrozně nefér. A kolik je stojej koblihy to už ani nezmiňuju. Šílený.

TIP: můj tip je hummus za libru, coleslaw za 1,50 a 6 koblížků na 50p. A pokud chcete jó ušetřit tak kupujte neslazený pití, od dubna platí v Anglii zákon o speciální dani na sladký soft drinky. Takže bye bye Coca Cola, welcome Coca Cola ZERO

6) Alkohol. Nejvíc jsme se bály toho, jak bude drahej alkohol. A asi jsme se měli bát víc a pít míň. Vyšlo by nás to asi levněji. Zhruba asi tak o 5 tisíc.
A to bohužel není vtip. Protože, proč si myslíte, že jsme nebyly schopný vstát ráno na letadlo? A kupovat si nový letenky ještě na ten den je docela vtípek. Achjo. Nevěřila sem, že se takovýhle věci fakt stávaj. A že se můžou stávat nám. Ale tak, aspoň jsme se poučily! Ten jeden gin by asi stačil. Tak příště no.

QUICK TIP: Asi víte, že když lítáte jen s cabin bag tak můžete mít tekutiny jen ve 100ml lahvičkách. Takže si kupte v IKEA ty jejich barevný plastový - ideálně 5, ať se vám tam vejde celá lahev - a jste safe!


Svačinka. 

fotky od našeho personal fotografa. škoda že jsou tak hnusný.


prší

tady jsme měly bydlet. na fotce to vypadá ještě v poho. není cejtit rybina.


Týnky tulipán


největší kočičky v celym Seafordu
 modelíny!
naprosto boží výhled. na nás.

Já a můj kluk v Brightonu

Terka a její kluk v Brightonu.

Já, třikrát tak velká jako Týnka 

Jak jsme objevily krásnej západ slunce v centru Londýna (to neni Karlův most za náma)

Jak jsme byly hnusný a musely se fotit jen tak, abychom nebyly vidět.

na hroský dráze

"Domáč, 2010"

krásky 

číňani

fotky od Huga





Tak co? Půjčíte mi na karavan? Věříte mi?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Roadtrip no. VI

SKIALPY a SPLITBOARDY